Dilatatievoegen

  • 5 Jaar garantieHoge kwaliteit
  • +15 Jaar ervaringSnel en vakkundig personeel
  • U kunt bij ons pinnenGeen probleem pinnen mag!
Onze vakmensen zijn bekend met alle soorten voegen, randen en het opvullen van scheuren. Het kan voorkomen dat u uw huis aan de binnenkant wil laten kitten, badkamer of keuken. Maar ook buiten het huis is het plaatsen van kit randen van belang. Buiten de gebruikelijk oplossingen zijn de vakmensen van kitbedrijf Rotterdam ook bekwaam met de dilatatievoegen. Dit zijn voegen die misschien niet al te vaak voorkomen bij een particulier huishouden, maar zeker wel bij de grotere bouwprojecten. Mocht u vragen hebben over het plaatsen van dilatatievoegen neem dan contact op met een van onze medewerkers om u meer informatie te verschaffen of een offerte op maat.

Wat zijn dilatatievoegen?

Dilatatievoegen kunnen het beste worden beschreven als voegen welke als functie hebben om het uitzetten en krimpen van materialen, dit wordt ook wel werking genoemd, op te kunnen vangen. Dit is nodig om te voorkomen dat sommige soorten materialen scheuren door de geïntroduceerde spanningen die kan ontstaan. Alle dilatatievoegen zijn weer anders, de vorm en ook de afmetingen zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van de objecten en het soort belasting wat erop komt te staan. Evenals de gewenste waterdichtheid en de maximale verticale en horizontale bewegingen die deze voegen moeten kunnen opvangen.

Waar worden deze voegen het meest gebruikt

De afwisselende spanning en het krimpen en/of uitzetten van materialen wordt vaak veroorzaakt door de afwisselingen van dag- en nachttemperatuur, of door bijvoorbeeld de zomerhitte of de winterkou. Vaak zie je bij bruggen die, bijvoorbeeld over rivieren, kloven of spoorwegen worden gezet dat deze vatbaar zijn voor wisselingen in temperatuur. De Hanzeboog brug is bijvoorbeeld gebouwd met één vast punt op de oever. Deze bestaat dan ook uit een, ongeveer 1 kilometer lange stalen frame. Hier wordt dan ook gebruik gemaakt van dilatatievoegen, of ook wel een compensatie inrichting genoemd, welke een lengteverschil van bijna een meter kunnen opvangen.

Andere situaties waar dilatatievoegen van toepassing zijn

Naast de bekende dilatatievoegen zijn er ook vullingen bij bepaalde voegen die beperkt worden belast van buitenaf bijvoorbeeld zijn vaak gemaakt van een goed elastisch materiaal. Hier is meestal de kit met een soort rug vulling van een kunststofschuim erachter gemaakt. Niet alleen moet deze kit trek- en drukkrachten kunnen opvangen, maar deze moeten ook bestand zijn tegen de invloeden van bijvoorbeeld buitenaf. Naast de invloeden zoals spanning, is waterdichtheid ook van belang. Bouwdelen waar de waterdichtheid van belang is, zoals bijvoorbeeld kelderwanden en –vloeren, worden vaak voegen banden gebruikt. De meest voorkomende type zijn de zogenoemde instort voegen band welke wordt ingestort in beton. Naast het aanbrengen van voegen banden zijn er ook voegen banden leverbaar die achteraf op de voegen kunnen worden aangebracht. Voor meer informatie over het aanbrengen van dilatatievoegen bel een van onze vakmensen.

Het aanbrengen van voegen op vloeren

In vloeren kunnen ook dilatatievoegen worden aangebracht. Bij de dilatatievoegen welke in vloeren wordt aangebracht worden zogenaamde dilatatievoegen profielen toegepast. Dit is om te voorkomen dat het afbrokkelen van de randen door de belasting van bijvoorbeeld passerende voertuigen. De dilatatie profielen worden traditiegetrouw gemaakt in aluminium, verzinkt staal of een corrosie vast staal, zoals RVS. Dit kan eventueel ook nog in combinatie met een rubber harmonicavorming tussenprofiel. Sinds 2012 zijn er ook modellen aanwezig die met carbonfiber versterkt kunsthars beton worden gemaakt met de kenmerkende sinusvoeg. Vaak worden de voegen die bij civiel-technische kunstwerken worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bruggen regelmatig vervangen. Dit komt omdat deze objecten vaak onderhevig zijn aan veel verkeersbelasting en daarom eerder slijten. Bij dilatatievoegen wordt ook onderscheidt gemaakt tussen de horizontale (vloeren) en de verticale (muren) dilatatievoegen vervangen.